Då jag vid vårt senaste ismeteäventyr efter gädda blev pinsamt medveten om att jag saknade adekvat utrustning för att hålla spö och vippa på plats på isen vid ismete, så fick jag ta tag i problemet omgående. Väl hemma började jag surfa runt och det finns väldigt mycket info att tillgå från diverse händiga fiskare runt om i landet som tillverkar sina egna ismeteprylar, däribland både vippor och spöhållare för ismete.
Jag började snappa upp lösningar som jag tyckte verkade bra och modifierade även en del och la till egna lösningar för att passa mitt isfiske och göra tillverkningen så smidig som möjligt.
Mest inspiration till mina vippor och spöhållare fick jag från Fina Fisken (tyvärr lagt ner) och FiskeBröder, deras guider är riktigt bra. Skall du tillverka vippor och spöhållare kan jag rekommendera deras bloggar!
Om jag skall börja med vipporna så valde jag att använda stålet från de färdiga vippor man köper i butik för ismete. Anledningen till detta är att jag redan hade ett gäng hemma sedan förra säsongen och att jag hört att rensband som många använder dels är styvare och dels rostar det och rost vill man inte ha. De vippor man köper är visserligen mycket dyrare än att köpa 20 meter rensband för några tior men som sagt, de man köper är rostfria och det gillas skarpt.
Jag plockade helt enkelt bort den orangefärgade plastbiten från vippan och smällde dit en gul/orange pingisboll istället. Vanlig storlek och inte målad, den syns tillfredsställande i den färg den har på isen ändå så varför klydda till det och måla? Värmde upp stålet med en butangasbrännare och tryckte det försiktigt genom pingisbollen.
Längst ut valde jag FiskeBröders lösning på realeaseklämma, två buntband monterade mot varandra på vippan och sedan en gummisnodd som fästes på linan och hängs över buntbanden.
Upp med pingisbollen mot klämman och sedan låste jag bollen på plats med en självlysande gummipärla, voilá! Inget lim inget kladd, enkelt snabbt och funkar klockrent. Ismetevippan är klar!
Spöhållarna då, ja det var Fina Fiskens variant av spöhållare som var mest lockande, med förlängda ben på limklämman. De hade valt aluminiumrör vilket ju blir snyggt och förmodligen håller spöhållaren en livstid eller två men jag valde ett vanligt 16mm elrör istället, billigt och funkar lika bra, keep it simple! Kapade dem i 20 centimeters längder och fäste dem under fjädern på limklämman. Filade även bort en del av handtaget på limklämmorna för att få rören att sitta mer stabilt på min spöhållare.
Såg en del lösningar på nätet där man valt att göra hål i spöhållaren för att fästa vippan i men det kändes inte som en bra lösning i mina ögon. Dels kommer vippan med tiden sitta väldigt löst i hålet på spöhållaren då det slits och dels kan jag inte reglera längden på vippan, alltså gick denna lösning bort.
Jag kom istället på en egen lösning där jag valde att fästa en bit luftslang till betesfisken på sidan av limklämman med hjälp av buntband. Genom att fästa den med buntband på tre ställen på spöhållaren kan jag välja position på vippan, om jag vill ha den lång eller kort, helt perfekt om jag får säga det själv.
Det som återstår att modifiera toppen på limklämmorna så att de greppar bättre om spöna, får ta och borra upp ett större hål som passar till klingan på mina spön. En annan modifiering som jag måste göra är att se till att linan löper fritt inuti spöhållaren utan risk för skada eller avbrott när väl gäddan kliver på. Jag kör ju med haspelrullar, avdankade baitrunners från karpfisket, så min rulle sitter på undersidan av spöt, alltså löper linan inne i spöhållaren istället för ovanpå som med tex en Ambassadeur. Jag får fram med storfilen och göra gott om rum för linan att löpa inuti spöhållaren, återkommer med bilder på dessa två lösningar i ett senare inlägg när jag kladdat klart.
Hur har ni själv löst det? Hur ser dina vippor och spöhållare ut? Har du någon smart lösning att dela med dig av? Skriv i så fall gärna en kommentar nedan så att vi får ta del av dina tankar och idéer!